Sauvignon Blanc

10.9. 2020 sme oberali, Nová Vieska, Hon: Veterný vrch

V Novej Vieske sa nám urodila panenská úroda ktorá nás potešila viac ako sme čakali. Klon Savignonu blanc ktorý sme vysadili vyprodukoval krásne zdravé hrozno s úžaným sviezim charakterom.Posledné dni sme sledovali ako sa vyvija jeho zrelosť a v momente ked sme začali pozorovať rozvíjajúcu sa ovocnosť rozhodli sme sa, že je cas na oberačku. Chceme z neho pripraviť svieže príjemné víno na budúce leto.


Sauvignon blanc je odroda, ktorá je vhodná na pestovanie v našom geografickom pásme, kde dosahuje vyššie množstvo prirodzených kyselín v hrozne. Ak sa hrozno zozbiera na začiatku oberačky, vína sa vyznačujú vysokou sviežosťou, šťavnatosťou. Vo vínach môžeme spozorovať črty trávy, žihľavy, egrešov a kiwi. Tento typ vín je vhodný na ľahšie, letné pitie, je výborný na osviženie. Milovník vína si môže dlhšie na vínku pochutnávať, nakoľko má nízky obsah alkoholu. V poslednej dekáde  sme mohli spozorovať, že sa na Slovensku otepľuje a preto sa čiastočne zameriavame na výrobu sviežich, ľahších, suchých vín, vhodných ochutnávať v lete. Rozhodnutie výberu pestovať odrodu Sauvignon blanc v našich viniciach padlo na základe chuti vyrobiť svieže, ľahké a aromatické vína. Ďalším rozhodujúcim faktorom bol fakt, že táto odroda čelí veľkej atraktivite vín pochadzajúcich z Nového Zélandu. Sadenice sme sa snažili zabezpečiť z lokálneho prostredia, aby sme predišli vymŕzaniu v tuhých zimách. Vína odrody sauvignon blanc môžeme v jednoduchosti  rozdeliť na vína zo zeleným charakterom a na vína s broskyňovým prejavom. Pre atraktivitu a rôzne načasovanie zberu hrozna sme zabezpečili oba klony odrody a preto v našom portfóliu môžeme nájsť oba štýly týchto vín.Odorda je vysadená na severozápadne orientovanom, zvlnenom kopci, kde je hlinito piesčité podložie. Vína vyrábame v nerezových nádržiach s reguláciou teploty. Hrozno sa krátkodobo nechá odstrapené naležať, aby sa uvoľnilo dostatočné množstvo aróm, následne sa s neho zľahka vylisuje hroznová šťava. Potom sa nechá pri kvasnom procese premeniť sladkosť hroznovej šťavy na alkohol a máme na svete mladé, svieže, aromatické víno. Mladé vína necháme niekoľko mesiacov odpočívať a pred letom ich môžeme začať fľaškovať a uvoľňovať do predaja.

Facebook

Rizling rýnsky

Nová Vieska – Veterný vrch, Rizling rýnsky je veľmi vhodný na pestovanie v našej krajine. Rôzne oblasti svojimi pôdnymi a klimatickými vlastnosťami vštepujú do budúceho vína svoj jedinečný charakter.

Čítať viac »

Dunaj

Nová Vieska – Veterný vrch, Dunaj je ďalším novošľachtencom z dielne Doroty Pospíšilovej. Je to skoro dozrievajúca odroda, ktorá sa zberá na konci septembra.

Čítať viac »

Devín

Nová Vieska – Veterný vrch,
16.9. sme pozbierali náš Devín v úžastnej kondícii s cukornatosťou 24,5 °NM

Čítať viac »

Potvrdenie plnoletosti

Máte 18 a viac rokov?