Rizling rýnsky je veľmi vhodný na pestovanie v našej krajine.
Rôzne oblasti svojimi pôdnymi a klimatickými vlastnosťami vštepujú do budúceho vína svoj jedinečný charakter. Hlinitá pôda s malou prímesou piesku, ktorá sa nachádza v hone Veterný vrch v Novej Vieske sa odzrkadľuje cez víno hlavne v podobe marhúľ a lipového kvetu. Ak nám príroda dožičí dobré počasie, obohatí ho o medové tóny a sušené hrozienka, ktoré sa nazývajú cibéby. Rizlingy sú vína s vyšším obsahom kyselín a spolu z medovými a cibébovými nádychmi, prípadne s malým zbytkovým cukrom predurčujú vínam vysoký potenciál na vyzrievanie.
Máme vysadených 3,24 ha
Typickou črtou Rizlingou je vnem evokujúci petrolej. Intenzita vnemu petroleju sa zväčša začína vo vínach vyskytovať po 2-3 rokoch nazrievania a zvyšujúcim vekom sa zintenzívňuje. Zväčša iba kvalitnejšie vína sú obdarené týmto veľmi špecifickým vnemom. Rizling rýnsky je považovaný za kráľa bielych vín.
Odroda pochádza z Nemecka a do sveta je exportovaná v najväčšom množstve práve z tejto krajiny. Nemci z nej vyrábajú aj bublinkové víno, vyrábené tradičnou metódou kvasenia vo flaši, nazývanej sekt. Väčšina vín je vyrobená zo zbytkovým cukrom, kde cukor pomáha vyvážiť vyššie kyseliny a tým sa vína stávajú príťažlivými.
U nás sa udáva celý názov odrody, ale vo svete ju môžete vidieť aj pod názvom Riesling.Vína sú vyrábané zväčša cez nerezové nádrže, ale v niektorých vínach môžeme spozorovať dotyk dreva, ktorý im dáva zväčšený rozmer a väčší potenciál na vyzrievanie vo fľaši. Vinica RR z Novej Viesky je orientovaná na severo západ. Nachádza sa v najprudšej časti kopca, vedľa lesa.
Pôda je hlinito piesčitá. hlina zadržiava vodu a vinica z nej čerpá v suchšom období. Piesčitá zložka vyzdvihuje vyššiu ovocnosť a tým sa víno prejavuje veľmi zaujímavo.výroba nášho vína prebieha odstrapením hrozna, jeho naležiavaním pri nízkych teplotách, aby sa do hroznovej šťavy uvoľnilo čo najviac aromatických látok.
Po naležaní sa odýchnuté hrozno pretočí cez lis, kde sa veľmi šetrno vylisuje. Hroznva šťava kvasí v nerezových nádržiach a po vykvasení mladé vína ležia na materských jemných kvasinkách do polovici až koncu leta. Následne sa vína môžu flaškovať a postupne uvoľnovať do predaja. Ak má víno vyššiu kvalitu, je veľmi vhodné vína správne uskladniť v chladnom a tmavom priestore a je vhodné ich piť v druhom roku.